Energie

In deze wintertijd heb je waarschijnlijk buiten gewandeld of zelfs geschaatst, maar waar haal jij al die energie vandaan om dat te doen? Als je weer binnen bent heb je behoefte aan drinken en wat te eten. Waarom eigenlijk?  Dat is niet zo verwonderlijk want je lichaam gebruikt energie uit voeding onder andere voor het verwarmen van je lichaam. Ik zal proberen het uit te leggen.

Energie, hoe werkt dat eigenlijk?

Als je eet of drinkt krijg je calorieën binnen, deze komen uit voedingsstoffen en leveren energie. Een groot deel van die calorieën gebruikt je lichaam om alle processen zoals ademen, op temperatuur blijven, je bloedsomloop en spijsvertering op gang te houden. Stel dat je in bed ligt dan zal je lichaam deze processen nog steeds moeten uitvoeren. Dus ook als je slaapt verbruik je energie.

Als je gaat bewegen dan heb je extra energie nodig. Je kunt je voorstellen dat je met schaatsen meer energie gebruikt dan bij het wandelen (dat is bij mij zo) . Elke vorm van bewegen heeft een bepaalde waarde en kost energie. Hoe meer je beweegt hoe meer energie je nodig hebt.

Hoe krijg je energie binnen?

Je eet en op en drinkt op verschillende tijdstippen per dag. Alles wat je eet bestaat uit koolhydraten (bijvoorbeeld suikers), eiwitten en vet. Naast deze voeding levert alcohol ook energie. Daarnaast krijg je via je voeding vitamines en mineralen binnen. Deze leveren geen energie maar heb je nodig als bouwstoffen. De energie in voeding wordt uitgedrukt in kilocalorieën, kcal.

Wat verbruik je?

Dat verschilt per persoon en hangt onder andere af van je lichaamsbouw. Een man van 2 meter en 100 kilo verbruikt voor zijn lichaamsprocessen meer energie dan een vrouw van 1,65 meter en 60 kilo. En als je meer spieren hebt verbruik je ook meer energie. Het energieverbruik hangt ook af van hoeveel je beweegt. Het mooiste is als je weet hoeveel calorieën je per dag gebruikt en hoeveel je binnen krijgt via voeding. Dan ben je in evenwicht en blijf je op gewicht.

Ik kan mij voorstellen dat je dat zelf niet bepalen. Als je inzicht wil in deze balans kun je dit bij mij laten berekenen en kijken we naar je voeding om te zien of de balans in evenwicht is.

Ik zou willen dat ik wat meer balans had bij het schaatsen dan zou dat veel gemakkelijker gaan!