Prijsstijging afgelopen 10 jaar
Deze week was het weer eens in het nieuws. De prijs van gezonde voeding is meer gestegen in de afgelopen 10 jaar dan die van ongezond voedsel. Ik vraag mij af wanneer de overheid hier nu eens aandacht aan gaat besteden.
Risico
Door de coronapandemie zien we dat mensen met overgewicht meer risico lopen om met Covid op de intensive care te komen. En het is al langer bekend dat overgewicht zorgt voor meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.
Als je de stap hebt gemaakt om gezonder te gaan eten en je moet daar meer voor betalen dan gemaksvoedsel dan stimuleert dat niet om meer groenten en fruit te eten. Zeker niet als je wat minder budget hebt.
Suikertaks zinvol?
Mijn mening is dat de overheid gezond voedsel moet stimuleren door een suikerbelasting in te voeren. Maak voeding met veel suiker of vet duurder zodat je dit minder vaak koopt. In Engeland bestaat de suikertaks al. En het blijkt te werken. Engelsen kopen vaker minder zoete dranken en kiezen voor lichtere alternatieven.
Oplossingen
Overgewicht is een probleem dat in de toekomst groter wordt. Je kunt je voorstellen dat de kosten van de gezondheidszorg daardoor ook veel hoger worden. Preventie geeft het beste resultaat en als je voor je appel minder betaald dan voor je appelkoek dan is een gezonde keuze gemakkelijker te maken. De overheid heeft al een preventie akoord. Ik hoop dat ze dit nu eens goed in de praktijk gaan brengen enĀ beginnen met suikertaks. Daarna zijn er nog veel stappen te zetten om ons Nederlanders gezonder te maken. Als Nederlanders blijven we op de centjes letten dus de suikertaks gaat vast werken.