Flammkuchen met herinnering

Toen het vorige week een beetje ging sneeuwen dacht ik aan de wintersport. Ik herinnerde mij dat ik boven op een berg wel eens flammkuchen heb gegeten. Om een beetje in wintersportsfeer te komen heb ik toen een flammkuchen gemaakt met broccolibodem. In de Allerhande kwam ik een soortgelijk recept met bloemkoolbodem tegen. Flammkuchen komt uit Duitsland en wordt traditioneel gemaakt met rode ui en een deegbodem. Het voordeel van deze variant is dat je ongemerkt meer groenten eet.

Ingredi├źnten voor 2 personen:

400 gram broccolirijst (diepvrieszak)

1 ei

1 eetlepel olijfolie

Gerookte spekreepjes

2 uien of rode uien

┬Ż teen knoflook

Wat gemalen nootmuskaat

100 gram creme fraiche

50 gram geraspte belegen kaas

Peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de de broccolirijst in de olijfolie 5 minuten op een middelhoog vuur. Blijf omscheppen en laat de rijst daarna in een kom afkoelen. Voeg de kaas toe aan de broccolirijst als deze is afgekoeld en voeg wat peper toe. Breek het ei en vermeng het met de rijst. Als alles goed vermengd is vorm je op bakpapier een ovale vorm van het mengsel. De bodem mag 1 tot 1,5 cm dik zijn. Bak alleen de bodem ongeveer 25 minuten in de oven.

Bak de spekreepjes 5 minuten in een koekenpan. Ik doe dat altijd zonder boter want er zit genoeg vet in het spek. Laat de spekreepjes daarna uitlekken op keukenpapier. Snijd de knoflook fijn en doe dit samen met de nootmuskaat in de creme fraiche. Snij de ui in dunne ringen.

Neem de bodem van de flammkuchen uit de oven en bestrijk dit met een laagje creme fraiche. Daarop verdeel je de uien en de spekjes. Dan bak je de kuchen nog 15 minuten in de oven. De randen worden goudbruin.

Herinneringen

Ik was die avond met sneeuw en flammkuchen weer even terug naar de wintersport. Bergen, sneeuw en zon. Dat is een mooie herinnering nu de avondklok in is gegaan. Geniet van jouw herinneringen en dit winterse gerecht.