In het najaar vind ik het tijd worden voor koolsoorten. Mijn schoonzus nam onlangs een rode kool mee uit haar eigen groentetuin. Rode kool is een van de groenten die vroeger bij ons thuis gegeten werd bij  het kerstdiner.  Het levert energie (koolhydraten) en vezels en bevat weinig calorieën.

Als kinderen wisten we precies wat er bij de rode kool toegevoegd werd want het waren er tien.

De volgende 10 ingrediënten zijn nodig voor dit recept:

Rode kool, 1 appel, zout, peper, kaneel, 2 kruidnagels, 1 laurierblaadje, azijn, wat water en een beetje rijst.

Bereiding: haal de buitenste bladen van de kool en snijd de onderkant eraf. Snijd de kool in vier stukken en haal de harde binnenkant er uit. Snijd in kleine reepjes. Zet de kool op het vuur met 1,5 dl water met de kruidnagels, het laurierblaadje, de peper en zout. Doe er een scheut azijn bij en een klein beetje rijst. Laat dit koken tot het bijna gaar is. Snij dan de Goudrenet in schijfjes of blokjes en kook deze 10 minuten mee. Je kunt op zoek gaan naar het laurierblad en de kruidnagels en deze eruit halen.

Als het gaar is kun je als je wilt wat suiker toevoegen en de rode kool binden met wat maïzena dat opgelost is in water.

Dit recept is heerlijk met stoofvlees of hachee, aardappelpuree en natuurlijk appelmoes.

Dit recept brengt mij weer even terug naar de kerst uit mijn jeugd .

Eet smakelijk!