Recept: stoofpeertjes

Bij ons thuis werden met de kerst altijd stoofperen gemaakt. Voor zover ik mij kan herinneren stonden stoofpeertjes altijd op het kerstmenu. Vaak werd dat gecombineerd met wild. En de traditie is gebleven. Ook ik koop voor de kerst Gieser Wildeman peren om dit recept te maken. In de groepsapp met mijn broer en zus gebeurde er dit jaar iets leuks. Ik had net een foto gemaakt van mijn stoofperen in de pan en deze in de app gezet. Binnen een uur had ik van zowel mijn broer als van mijn zus een bijna identieke foto, stoofperen die op het fornuis gestoofd werden. Ik wil mijn recept graag met jullie delen:

Stoofpeertjes voor 4 personen:

Ingrediënten:

1 kg Gieser Wildeman peren

Een halve fles rode wijn (alcoholvrije variant: bessensap)

1 kaneelstokje of vanillestokje

1 schep suiker

Bereiden:

Schil de peertjes van boven naar beneden en laat de steel eraan zitten. Dit kan met de hand maar kun je ook doen met een dunschiller. Als de onderkant van de peer niet vlak is kun je de onderkant afsnijden zodat het peertje mooi blijft staan. Zet de peren rechtop in de pan met rode wijn.

Doe het kaneelstokje in de wijn. Omdat ik geen kaneelstokjes in huis had heb ik het merg uit een vanillestokje gehaald en samen met het stokje in de wijn gedaan. Als laatste doe je er een schep suiker bij.

Breng dit aan de kook en zet de pan daarna op een vlamverdeler. De vlamverdeler zorgt ervoor dat de peren langzaam en mooi gestoofd worden. Zet de peertjes ongeveer 2 uur zacht op, je zult zien dat ze mooi rood worden. Je kunt tussentijds het vocht over de peren schenken. Als de peertjes mooi rood zijn zet je het vuur uit. De peertjes zijn nu klaar voor gebruik. Ik haal wel de stokjes uit de saus.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Dit gerecht is goed voor een kerst zonder stress want het is prima een dag van tevoren te maken. Je kunt de peren koud of lauw serveren. Heerlijk als bijgerecht of als toetje met ijs.

Waarschijnlijk denk je nu: is dit wel een gezond recept? Met de wijn en de peren zitten er best wel wat koolhydraten en suikers in. Maar wat mij betreft mag je best wel eens genieten van zo’n heerlijk gerecht.

Ook al is de kerst nu weer voorbij  je kunt stoofperen vaker bereiden. Met kerst roept dat mij herinneringen aan vroeger op. Ik denk dat ik deze traditie er één is om in stand te houden.

Eet smakelijk!