Lang geleden, op de basisschool, heb ik een spreekbeurt gehouden over gezonde voeding. Ik weet nog dat we informatie hebben opgevraagd bij het voedingscentrum. Vervolgens werd er een leuk informatiepakket toegestuurd dat ik kon gebruiken voor mijn verhaal in de klas.

Ik vind het bijzonder dat ik na vele jaren nu weer bezig ben met voeding maar dan als voedingsconsulent. En het Voedingscentrum is er ook nog steeds. Wel zijn de adviezen in de loop der jaren aangepast maar de basis is nog steeds hetzelfde. Het voedingscentrum geeft advies op basis van de gezondheidsraad, dit zijn wetenschappelijk onderbouwde adviezen. En de adviezen worden aangepast als er uit wetenschappelijk onderzoek zaken anders zijn dan we dachten.

Een voorbeeld: er is een periode geweest dat vetten als ongezond werden gezien. Vetten eten werd afgeraden. Naderhand bleek dat je lichaam wel behoefte heeft aan vetten, maar dan met name de onverzadigde vetten. Denk maar aan olijfolie. Of het advies over ongezouten noten, die stonden vroeger niet in de schijf van 5.

In deze tijd van corona horen we dat het beter is om niet te veel overgewicht te hebben. Door het grote aanbod van minder goede, bewerkte voedingsmiddelen is het soms lastig om  goede keuzes te maken. Daarom neem ik je mee in de basisregels:

– eet 250 gram groenten en 2 porties fruit per dag

– kies volkoren producten zodat je vezels binnenkrijgt, volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst

– drink voldoende vocht. Kraanwater, thee en koffie

– varieer met vlees, vis, eieren, peulvruchten en vegetarische producten

– neem elke dag een handje ongezouten noten

– gebruik zachte smeer- en bereidingsvetten zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet

Mijn conclusie is dat het Voedingscentrum meegaat met de tijd en haar adviezen. Maar de basis blijft hetzelfde. Eten volgens de schijf van 5 is best lastig maar je kunt er uit halen wat jij wil. En een kleine verandering is het begin naar gezondere voeding.

Ik hoop dat veel kinderen op de basisschool leren over de schijf van 5. Want jong geleerd is oud  gedaan. Op naar een gezonde toekomst, wat mij betreft met hulp van het voedingscentrum.