Nachtdienst

Als je net als ik een dochter hebt die nachtdiensten werkt als verpleegkundige dan ga je nadenken over wat je ’s-nachts het beste kunt eten en wanneer. Omdat je één of een aantal nachtdiensten achter elkaar werkt en daarna weer terug gaat naar het normale patroon is het aan te bevelen om je “gewone eetpatroon” zo veel mogelijk aan te houden.

Avond en nacht

In de avond een warme maaltijd zodat je voldoende energie hebt om in de nacht te werken. Snacken in de nacht is niet aan te bevelen, hier kun je last van krijgen. Wat noten en fruit kun je prima tussendoor nemen, probeer hiervoor 2 gezonde snackmomenten te nemen bijvoorbeeld als je nachtdienst begint en om een uur of drie. Als je eiwitrijke producten zoals yoghurt of kwark neemt krijg  je minder snel trek en zul je minder snel gaan snoepen.

Ochtend

In de ochtend als je thuiskomt kun je na het ontbijt met yoghurt en wat muesli of volkoren boterhammen rustig gaan slapen en wordt je niet wakker omdat je trek hebt. Het is wel zo fijn om  goed te kunnen slapen als je de volgende nacht weer aan het werk moet. Daar heb je energie voor nodig.

Drinken

Het blijft belangrijk om ook in de nacht voldoende te drinken. Water, thee of af en toe een kopje koffie zijn prima. Anderhalve liter vocht moet je ook in de nacht drinken.

Probeer je eigen eten mee te nemen want ik weet niet of de kantines in de nacht open zijn en als ze dat wel zijn is het vaak moeilijk om gezonde voeding te krijgen.

Veel succes met de nachtdiensten en als je tips hebt als ervaringsdeskundige voel je dan vrij om jouw ervaring te delen. Het blijft zoeken wat het beste bij je past.